Nuotiopiirit — keskusteluja ja ihmettelyä
Kiitos kaikille mukana olleille tähän mennessä, tästä on hyvä jatkaa!
Hyvän mielen ministeriön tehtävänä on auttaa jäseniään kehittämään omaa toimintaansa niin, että hyvän mielen vaikuttavuus yhteiskunnassa lisääntyy. Keskeinen keino tässä tehtävässä on ministeriön jäsenten kutsuminen koolle, keskustelujen fasilitointi ja toisten tukeminen, uusien ajatusten saavuttaminen sekä toisten auttaminen. Marraskuussa 2021 järjestimme kolme nuotiopiiriä aiheilla: B2B myynnin salatiede, Tekijäbrändit ja Asiakasymmärrys.
Valitut aiheet perustuivat jäsenten kanssa käytyihin keskusteluihin ja jäsenten mielessä kummitteleviin mysteereihin. Nuotiopiirin keskeisenä teemana on toisten auttaminen: kukin meistä on ammattilainen omalla alallaan, mutta toisten ongelmat ja ratkaisuvaihtoehdot tuovat meille uusia näkökulmia hyödynnettäväksi omassa toiminnassamme. Ylipäätään on hienoa nähdä, mitä kaikkea ihmiset omissa yrityksissään puuhaavat ja mistä kaikesta hyvä mieli voi syntyä ja mistä oma kasvu voi alkaa. Keskinäinen verkostoituminen on Nuotiopiireissä suotavaa, miltei pakollista.
Ohessa kurkistus jo koettujen Nuotipiirien aiheisiin — kertauksena tai pienenä herättelynä, jos et päässyt itse paikalle.
Saimme kokoonnuttua yhteen ja oli mahtavaa saada innostunutta porukkaa paikalle. B2B myynnin salatiede -nuotiopiiriin osallistui kymmenen eri organisaatiota ja alustajaksi saimme Mikko Niemelän Minda Labsistä. Tekijäbrändin nuotiopiirin osallistui viiden keskustelijan joukko ja alustajana upea Heli Thorén Moon Shooters Oy:stä. Asiakasymmärrys-nuotiopiiri taasen kokoontui hieman eri porukalla, mutta kuitenkin seitsemän yrityksen voimin. Alustajana meillä oli Oskar Korkman Alice Labs Oy:stä. Miltei kaikki Hyvän mielen ministeriön jäsenet pääsivät paikalle ja kaiken kaikkiaan nuotiopiireihin osallistui yli 30 henkilöä.
B2B myynnin salatiede
Myynti on ihmisten ajatusten (päätöksenteon) muuttamista suotuisaksi myyjän ajatuksille. Kyse on asenteiden ja vakiintuneiden ajatusten muuttamisesta toisenlaisiksi, niinpä myyjän arvolupauksen täytyy olla kiinnostava. Kuten tiedämme, me ihmiset emme muuta ajatteluamme kovin helposti.
Huomasimme myös kuinka haastavaa on kuunnella, mitä toinen on myymässä ja erityisesti yrittää toistaa tuota myytyä lupausta. B2B -myynnissä oma viestimme siirtyy mystisiin konteksteihin: asiakkaan omiin palavereihin, kahvipöytäkeskusteluihin ja muihin ihmeellisiin paikkoihin, jotka eivät enää ole meidän käsissämme. Rikkinäisestä puhelimestakin puhuimme ja siitä, että myynnissä meillä on useita ihmisiä, jotka on vakuutettava ilman, että tapaamme heitä ikinä — uskoisin, että brändillä on tässä merkittävä vaikutus.
Ihan samalla tavalla kuin meidän myyntitiimin jäsenet ovat erilaisia niin ovat myös asiakkaan ostajaprofiilit. B2B -myynnissä on erityisesti syytä intohimoisesti tuntea sekä omat, että asiakkaan maailmat ja tunnetilat.
B2B -myynnissä on kyse intensiteetistä, energiavirtojen (omien sekä asiakkaiden) ohjaamisesta kohti suotuisaa lopputulosta. Tunnelmaan, myynnin sävyyn ja energiaan vaikutetaan varmistamalla, että toiminta perustuu hyvälle mielelle: rakastavalle ystävällisyydelle, ilolle omasta ja toisen suorituksesta, myötätunnolle maailmaa kohtaan sekä mielen tyyneydelle.
Henkilö/tekijäbrändin mystinen maailma
Henkilö/tekijä/yrittäjä brändin vaikuttavuus on keskeinen kysymys siinä, miksi yritys tai organisaatio on olemassa. Kuuluisa Joku on aina ihminen omine toiveineen, ajatuksineen ja pelkoineen. Kenelle soitetaan silloin, kun oikeasti asiat on saatava hoidettua. Henkilöbrändi on myös kaikkien asia: Sanna Marin, Risto Siilasmaa, Keanu Reeves, Madonna, Mikko-Pekka, Heli, Jaana, Peppi, Ghita, Minna, Rea — kaikilla meillä on henkilöbrändi ja kysymys kuuluu käytämmekö omaa persoonaamme yrityksemme tai oman elämämme hyväksi? Onko nuotiomme synkässä metsässä sytytetty?
Henkilöbrändi (Heli Thorénin teoreeman mukaan) koostuu 1) Merkityksellisyydestä, omasta ymmärryksestä miksi ja mitä ollaan täällä tekemässä 2) Muutamista pääviesteistä, joita muiden olisi tässä maailmassa hyvä tietää 3) Tasapainosta osana systeemiä — harmonian luomisesta ja epäjärjestyksen poistamisesta (toki terää viesteissä saa olla).
Juoruaminen on Hararin mukaan yksi ihmisen toiminnan keskeisiä ja huippuunsa viritettyjä teemoja. Henkilöbrändimme onkin usein juorujen kohteena — mutta kuinka varmistamme tai ohjaamme juoruja niin, että maailma on suotuisa toiminnallemme. Meidän on syytä ottaa henkilöbrändimme vakavasti, jotta voimme ottaa vastuuta oman yrityksemme, tekemisemme sanoista — seistä tukevasti sanojemme takana.
Henkilöbrändillä on suorat vaikutukset yrityksen menestykseen. Erityisesti alkavissa yrityksissä henkilön merkitys on suuri. Miettikää Teslan markkina-arvoa ja Elon Muskin henkilöbrändin arvoa? Miettikää mitä tapahtui muutamien elokuvien markkina-arvolle, kun Kevin Spaceyn henkilökuvaan tuli säröjä. Ei tarvitse olla maailmantähti — kaikessa yritystoiminnassa on kyse luottamuksesta. Mihin asiakas voi luottaa yrityksessä, jos ei tämän yrityksen keskeisiin ihmisiin. Voimmeko luottaa, että allekirjoitettu osakassopimus pätee oikeasti?
Henkilöbrädin rakentaminen on älykästä myyntiä. Ihmiset ovat tarinoineen kiinnostavia — erityisesti silloin, kun olette myymässä valmennusta, parempaa mieltä … asiaa jonka tiedämme, että ihmiset tarvitsevat vaikka eivät aina osaa sitä ilmaista.
Taas se Heli postasi jotain siellä instassa. Avainsana tässä on taas — brändin rakentaminen on erityisesti henkilön kyseessä olevaa systemaattista, miltei päivittäistä tekemistä. Taas se Minna on niiden taulujen kanssa, taas se Jaana puhuu luovuudesta, taas se Rea coachaa coucheja, taas se Ghita puhuu yliopistojen roolista maailmassa, taas se Peppi tsemppaa valmennettavaa… Taas se Hanski siitä hyvästä mielestä… Taas ja taas — joka päivä.
Kukin rakentaa omaa henkilöbrändiään omalla tavallaan. Tavoitteemme on muuttaa maailmaa niin, että siinä virtaavat joet ovat suotuisia meille. Jokien kulkusuunta muuttuu hiekanjyvänen kerrallaan.
Asiakasymmärryksen universumi
Asiakasymmärrys on kiinnostava termi: kaikilla meillä on asiakkaita ja me olemme jollekin asiakkaita. Asiakasymmärryksessä on kyse ihmisten toiminnan ymmärtämisestä, jotta voimme paremmin soveltaa omaa ideaamme asiakkaiden arkeen ja sitä kautta saavuttaa tavoitteemme.
Asiakkaiden — Ihmisten — toiminnan ymmärtäminen on kaikille organisaatioille välttämätön ja keskeinen kysymys. Ymmärryksen pohjalta löydämme itsellemme soveltuvan roolimme asiakkaiden maailmassa. Tajuamme kuinka voimme vaikuttaa positiivisesti asiakkaidemme arkeen ja loppujen lopuksi asiakkaiden toiminnan johdosta yrityksemme arvo muodostuu.
Asiakkaita voidaan ymmärtää monilla tavoilla. Keskustelemme laadullisesta, etnografisesta otteesta tai toisaalta datasta ja informaatiosta noin yleensä. Tärkeää on kaikissa tilanteissa kehittää ja säilyttää herkkyys ilmiöille ja kunnioitus jatkuvasti muuttuvaa maailmaa kohtaan. Intohimoinen asiakkaiden maailman ymmärtäminen auttaa meitä jäsentämään ja suuntaamaan, mihin rajalliset voimavarat on syytä kohdentaa.
Oskarin näkökulman mukaan voimme ymmärtää asiakkaita ympärillämme olevien artefaktien kautta. Toisaalta olemme itsenäisiä päätöksentekijöitä omine tarpeidemme ja haluinemme, mutta toisaalta ympäristössä olevat asiat: muut ihmiset, rakenteet aivan samalla tavalla vaikuttavat siihen, keitä me olemme ja miten käyttäydymme. Ehkä meidän on syytä vaikuttaa sekä ihmisen psykologiseen maailmaan ETTÄ ympärillä oleviin artefakteihin.
Kaikissa tapauksissa asiakasymmärryksen kautta:
- keitä ovat asiakkaamme,
- mitä pelkoja, toiveita, haluja, tarpeita asiakkailla on,
- mitkä asiat vaikuttavat asiakkaiden maailmaan
…
Voimme itse tehdä valintoja siitä, mihin asioihin asiakkaiden maailmassa meidän on kaikkein tehokkainta vaikuttaa ja miten vaikutusta on kaikkein kivointa tehdä.
… että sellaista.
Hyvän mielen ministeriön nuotiopiirit jatkuvat taas keväällä. Mutta sitä ennen keskitymme järjestämään ministeriön Taikametsän 27.1.2022 Vanhalla Ylioppilastalolla — paikan, jossa voimme paitsi oppia, inspiroitua ja verkostua, myös päästä puhumaan omasta asiastamme muille, kenties tuleville asiakkaillemme.