Ehdotus uudesta ministeriöistä — ehkä?
Saisikohan näin edes sanoa, mutta kulunut kevät on ollut yksi elämäni parhaista. Olen viettänyt paljon aikaa työhuoneessani, kirjojeni keskellä, istunut sieltä käsin lukuisissa Teams-palavereissa. Vaikka aika on ollut poikkeuksellista, on se henkilökohtaisella tasolla tehnyt myös hyvää; saanut luomaan uutta monellakin tavalla.
Itse pyri suhtautumaan yhteiskunnan liikkeisiin vahvuuslähtöisesti — yritän etsiä kustakin ajasta sen hyvän, johon olisi mahdollista tarttua. Kun mieli hakee vastauksia ja tartuntapintaa, käytän usein oman työhuoneeni suojissa filosofi Esa Saarisen Välähdystekniikkaa. Sen idea on yksinkertaisuudessaan se, että napataan kirjahyllystä jokin kirja ja avataan se intuitiivisesti jostakin kohtaa ja luetaan, mitä juuri siinä sanotaan. Kyseinen tekniikka vei minut tänä keväänä muun muassa Elias Lönnrotin loitsujen äärelle — niitä löytyy Suomen kansalle ihan joka lähtöön.
Yksinkertaisuudessaan hyvä elämä nojaa niinkin simppeliltä kuulostavaan asiaan kuin, että meillä on hyvä mieli. Hyvän mielen kerrannaisvaikutukset voivat yhteiskunnassa olla yllättävän suuret; jos suurimmalla osalla olisi hyvä mieli, välttyisimme monilta ikäviltä lieve-ilmiöiltä. Myös esimerkiksi koronan kaltaiset pelottavat tilanteet eivät iskisi mielenterveyteemme samalla volyymilla — tai ainakin pyrkisimme niidenkin aikaan palaamaan hyvän mielemme juurille.
Onnellisuus ja mielenhallinta — eli hyvään mieleen pyrkiminen — ei välttämättä ole suomalaisten valtamedioiden lempiaiheita, niinpä tulinkin hyvälle mielelle, kun 31.5. sunnuntain Helsingin Sanomat nosti aiheen lehteensä. Hyvän elämän eliittiopinnot -artikkeli käsitteli yhtä maineikkaan Yale-yliopisto suosituimmista kursseista, joka opettaa nimenomaan elämään hyvää elämää. Vaikka onnellisuutta ja hyvää mieltä ei pidettäisikään niin sanottuna vakavasti otettavana aiheena, se kiinnostaa meistä silti liki jokaista. Myös Yalen kurssin suosio on osoitus aiheen ilmeisestä nosteesta. https://www.coursera.org/learn/the-science-of-well-being
Itse olenkin leikitellyt ajatuksella, että perustaisin Hyvän mielen ministeriön. Kyseinen ministeriö toimisi perinteisen ministeriön tavoin, eli kokoaisi yhteen alan vakaita ammattilaisia pohtimaan, miten hyvää mieltä voidaan yhteiskunnassamme edistää. Kun asiaa ja sen merkittävyyttä pohtii lähemmin, tuntuu jopa absurdilta, ettei meillä ole ministeriötä, joka keskittyisi juuri kyseiseen aiheeseen. Hyvä mieli on monella tavalla parasta elämän eliksiiriä ja heijastuu näin monialaisesti myönteisellä tavalla yhteiskunnan toimintaan.
Uusi-Seelanti lanseerasi ensimmäisenä maailmassa Wellbeing budjetin — Hyvän mielen budjetin, jonka varat keskitetään nimenomaan kansalaisten hyvinvointiin — esimerkiksi mielenterveysongelmien tehokkaaseen hoitoon. Suomessakin esimerkiksi masennus on jo kansantauti ja siihen sairastuu väestöstä 7 prosenttia joka vuosi. Uskon, että hyvän mielen ministeriölle — jonka me voisimme perustaa ensimmäisenä maailmassa — olisi yhteiskunnassamme suuri tarve.
Kauniista puheesta tekoihin. Otin selvää, miten ministeriö perustetaan ja tein alustavan periaatepäätöksen ministeriön perustamista varten. Ohessa lista, jota Hyvän mielen ministeriö tulee tekemään:
1. Tunnistaa, tukea ja voimistaa kaikkia pieniä ja suuria kansalaisten sekä yhteisöjen toteuttamia toimenpiteitä, jotka aiheuttavat tekijöille itselleen sekä muille hyvää mieltä. Samalla ministeriö lieventäisi turhaa jännitystä.
2. Kanavoida siistien asioiden energiaa koko yhteiskuntaan muiden ministeriöiden toiminnan kautta sekä jakaa käytänteitä kaikille, jotta yhteiskuntamme voisi napata parhaat käytännöt hyvän mielen lisäämisestä omaksi hyväkseen.
3. Mitata hyvän mielen energian vaikutusta yhteiskunnassa muun muassa parantuneena onnellisuutena, henkisenä ja sosiaalisena pääomana. Samalla nostaa Suomi aivan uudelle tasolle maailman onnellisempana maana.
Olen käytettävissä omalta osaltani luomaan yhteiskuntaamme hyvää mieltä, parempaa elämää ja sitoudun omissa hankkeissani mittaamaan hyvän mielen leviämistä ja vaikutuksia.
Lopuksi muutama hyvää mieltä aiheuttava asia viime viikoilta.
Lasten- ja nuorten säätiön mahtavat hankkeet: Dreams puheet yläkouluissa, Read hour kampanja ja tulevaisuuskoulu — https://www.nuori.fi/
Vahvuusvariksiin tutustuminen —https://positive.fi/
Koiranpentujen kasvatus —https://www.oneminddogs.com/online-puppy-training/
Kesähäät — https://www.fridafamily.fi/byfrida/boutique-wedding-pop-up-vihkipalvelu
Hyvä jäätelö — www.jymy.fi
Mikko-Pekka Hanski on kasvatustieteiden maisteri, Ideanin perustaja sekä hyvän elämän arkkitehtuuriin vihkiytynyt unelmoija
Mikko-Pekka Hanski on kasvatustieteiden maisteri, Ideanin perustaja sekä hyvän elämän arkkitehtuuriin vihkiytynyt unelmoija.